Wah!! 10 Selebriti Dapat Gelaran Baru Tahun 2017!! NO 2 Tu Memang Tak Sangka

Tahun 2017 bakal melabuhkan tirai tidak lama lagi. Tahun ini juga boleh dikatakan ramai selebriti yang dikurniakan gelaran baru.

Gelaran baru yang dimaksudkan ialah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) dari Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.
Ini antara 10 senarai selebriti yang menerima gelaran baru sepanjang tahun tahun 2017.
1. DATUK SERI SITI NURHALIZA

Penyanyi nombor satu negara, Siti Nurhaliza, dianugerahkan darjah Seri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Datuk Seri.
2. DATUK ADI PUTRA

Pelakon kelahiran Singapura, Adi Putra menerima Peringkat Kedua Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk.
3. DATUK JOVIAN MANDANGIE

Pereka fesyen, Jovian Mandangie, yang dianugerahkan Peringkat Kedua Darjah Sultan Ahmad Shah Pahang (DSAP) yang turut membawa gelaran Datuk.
4. DATUK SERI EIZLAN YUSOF

Pelakon Datuk Eizlan Yusof dianugerahkan darjah Seri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Datuk Seri.
5. DATUK SERI MARIA MENADO

Lagenda industri seni negara, Datuk Maria Menadi dianugerahkan darjah Seri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Datuk Seri.
6. DATUK AFDLIN SHAUKI

Pada September lalu, pelakon dan pengarah, Afdlin Shauki menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk.
7. DATUK SERI ALIFF SYUKRI

Usahawan Kosmetik pula dianugerahkan darjah Sri Darjah Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) yang membawa gelaran Datuk Seri pada September lalu.
8. DATUK AWIE

Vokalis Wings, Awie dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk sempena ulang tahun keputeraan Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah, yang ke-86 bagi tahun 2017.
9. DATUK FARID KAMIL

Minggu lalu, pelakon Farid Kamil turut dikurniakan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) dari Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah yang membawa gelaran Datuk.
10. DATUK AARON AZIZ

Turut bersama-sama Farid Kamil, pelakon dari Singapura, Aaron Aziz, turut dikurniakan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) dari Sultan Pahang.

Artikel Berkaitan

“Siapa Yang Kecam Tidak Belajar Adat Kesultanan Melayu Pahang”

Semalam berita penganugerahan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk kepada Aaron Aziz dan Farid Kamil hangat diperkatakan. Berbanding Aaron, ramai mempertikaikan kelayakan Farid menerima gelaran tersebut apabila diukur soal pencapaian kariernya.

“Siapa netizen yang mengecam itu? Yang menganugerahkan darjah ini adalah atas titah Sultan Pahang. Mereka ini (netizen) tidak mempunyai ilmu dan pembelajaran khusus mengenai adat Kesultanan Melayu Pahang, lebih baik mereka diam,” katanya kepada Harian Metro.

Bagaimanapun menerusi akaun Instagram Farid, penuh ruangan komen dipenuhi dengan pertanyaan jasa-jasa yang dicapai oleh pelakon itu sehingga melayakkan beliau mendapat gelaran ‘Datuk’. Ada juga seakan memerli, sudah menjangka anugerah yang diterima, daripada negeri Pahang.

Lebih dasyat lagi ada juga memberikan komen pedas dengan mendakwa gelaran ‘Datuk’ zaman sekang mudah dibeli jika mempunyai wang ringgit. Apapun tahniah sekali diucapkan kepada Farid dan Aaron. Semoga gelaran ini menaikkan lagi semangat untuk terus berkarya.

sumber dari rotikaya

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here