Bayi Ini Baru Lahirkan & Dibuang Diatas Pagar Hingga Dikerumini Semut Merah!!

Kelahiran seorang bayi mungil ke dunia merupakan sebuah anugerah terindah kepada seorang wanita yang tak ternilai harganya dari Tuhan Yang Maha Esa.Setelah bersusah payah mengandung selama sembilan bulan lamanya seorang ibu pasti akan merasakan sensasi kebahagian yang sangat luar biasa yang sulit untuk diungkapkan.

Tidak ada yang mampu menandingi kehangatan serta kebahagian ketika memeluk bayi darah dagingnya sendiri dalam dekapan hangat seorang ibu yang telah berjuang melahirkannya ke dunia.

Wajah bayi yang bersih belum berlumur dosa, raut wajah yang tenang dan menggemaskan akan membuat ibu akan berjuang sekuat tenaga untuk selalu berada di samping bayinya, berusaha melindungi dan menjaga sang bayi sekuat tenaga.

Walaupun untuk membesarkan seorang anak memberikan tantangan tersendiri. Tetapi cinta tulus seorang ibu mampu menghilangkan semua rasa penderitaan serta masalah yang berdatangan tanpa henti setiap harinya.

Bukan perihal gampang bagi orangtua untuk memberikan contoh yang baik pada anak-anak mereka kelak.

Namun orangtua akan rela mengorbankan kepentingan pribadinya demi kebahagiaan anak-anak mereka.

Sayangnya, tidak semua ibu mampu mengambil peran sebagai seorang ibu rumah tangga dengan serius.

Tidak sedikit banyak kasus bermunculan dari berbagai belahan dunia yang tersebar di media cetak maupun elektronik. Memperlihatkan bagaimana seorang ibu begitu kejam menelantarkan, bahkan membunuh darah dagingnya sendiri.
Seperti gambar foto bayi yang tersebar di sosial media, Facebook ini. Seorang bayi yang berbalut selimut kain berwarna abu-abu tengah dikerubungi semut merah di sekujur tubuh bayi malang yang nampak baru lahir tersebut.

Puluhan bahkan ratusan semut merah yang memiliki gigitan menyengat terlihat menggigiti tubuh mungil bayi malang yang digeletakkan di atas pagar rumah seorang warga oleh orangtuanya sendiri.

Foto yang diunggah oleh seorang pengguna Facebook bernama Rendhi Rusdien sejak (17/6/2016) lalu mendapatkan tanggapan dari berbagai kalangan netizen.
Meskipun informasi lengkap mengenai bayi ini tidak diketahui secara jelas, namun unggahan ini telah disebarluaskan dan mendapatkan puluhan komentar dan telah disukai oleh ratusan netizen.

Mengutip dari keterangan Facebook yang dituliskan Rendhi Rusdien, “Semoga Allah menjadikannya bidadari surga,” berbagai komentar serta ucapan doa pun ramai diungkapkan oleh netter.

Seperti yang dituliskan Wan Normy “subhanallah bertapa kejam nye ibu ank ini,” ujarnya.

“Ma sha Allah Kesian nya baby sampai ada semut..kenapa manusia masa skarg tk ada perasaan belas kasihan lgi walaupun dgn zuriat sendiri sanggup membunuh…” tulis Rohani Ibrahim.

Melalui postingan yang telah tersebar luas di dunia maya ini dapat membuka mata para ibu bayi ataupun siapapun untuk mengingatkan bahwa bayi merupakan anugerah terindah dan merupakan kewajiban yang harus dijaga dengan serius.
Bayi bukanlah mainan yang dapat dibuang begitu saja ketika sang ibu merasa jengkel atau kesusahan ketika tidak mampu membeli keperluan bayi seperti susu atau popok.

Menjadi orangtua merupakan hak istimewa yang harus diemban untuk mampu membesarkan buah hati yang telah dilahirkan.

Sumber :http://apahaltu.com/nasib-bayi-baru-lahir-dibuang-diatas-pagar-hingga-dikerubungi-semut-merah/

Cerita Seterunya….
‘Baru Kahwin 4 Minggu Tapi Usia Janin 6 Minggu’.. Doktor Ini Dedahkan Bunting Pelamin Bukan Semuanya Sebab Zina..
“Baru Kahwin 4 Minggu Tapi Usia Janin 6 Minggu”. Doktor Ini DEDAHKAN Bunting Pelamin Bukan Semuanya Sebab ZINA !!! | “Tahniah. Puan disahkan mengandung. Mengikut kiraan, usia janin ini lebih kurang 6 minggu.”Tapi doktor, kami baru kahwin 4 minggu lepas. Apa orang lain akan kata nanti? Pasangan ini bernikah dan menaiki pelamin pada 28 Januari 2017 iaitu pada cuti raya cina yang lepas. 4 minggu kemudian iaitu 28 Februari 2017 pengantin perempuan disahkan mengandung dan usia janin dianggarkan 6 minggu.

Apa yang jadi sebenarnya? Jom baca dan kongsikan.

Bunting pelamin adalah ‘misnomer’. Ia seolah-olah menggambarkan pengantin perempuan telah hamil ketika bernikah dan menaiki pelamin sedangkan bukan itu yang berlaku sebenarnya.

Bagi individu yang bunting pelamin, anda akan dapati usia janin anda akan awal 1-2 minggu sebelum tarikh pernikahan dan mungkin boleh mengundang pandangan serong orang ramai. Contohnya anda berkahwin baru 4 minggu namun doktor mengatakan usia janin anda 6 minggu.

Di sinilah munculnya kata-kata nista daripada golongan yang suka menghina namun fakta pun tak tau. Jika ada yang mengutuk atau pandang serong, anda jangan bimbang atau malu kerana mereka telah secara sengaja membuka kebodohan dan keaiban mereka secara terbuka.

Mari saya tunjukkan kenapa ini terjadi.

Jika anda rujuk buku antenatal, ada tertulis tarikh LMP dan doktor juga akan bertanya bila hari pertama haid (menses) yang terakhir. Last Menstrual Period (LMP) ialah hari PERTAMA haid bermula.

contoh : 14 Januari 2017 (2 minggu sebelum.nikah)

Ovulation pula ialah hari ovum dilepaskan kira-kira sekitar hari ke-14.

contoh : 28 Januari 2017 (pada hari pernikahan)

Persenyawaan pula boleh berlaku dalam tempoh 12-24 jam selepas ovum dilepaskan. Sperma boleh “hidup” 3-7 hari di dalam rahim untuk “bersaing” mempersenyawakan ovum yang dilepaskan …. dan mereka (sperma) secara purata hanya ada 12-24 jam sahaja untuk mempersenyawakan ovum yang akan “luput” selepas tempoh tersebut.

contoh : 28 Januari 2017 (pada malam pertama pernikahan)

Kebiasaanya wanita disahkan hamil selepas ‘missed period’ atau tidak datang haid selama 1-2 minggu, dan ini akan ‘trigger’ pasangan untuk melakukan ujian kehamilan melalui air kencing pada minggu ke-5 atau ke-6 dari tarikh haid yang pertama.

contoh : 28 Februari 2017 (4 minggu selepas nikah dan 6 minggu selepas haid yang pertama)

Apabila anda mengandung, doktor akan mengira usia janin anda bermula daripada tarikh LMP (sekiranya sangat pasti tarikh tersebut dan haid anda teratur serta tidak mengambil perancang keluarga) walaupun ketika itu belum ada persenyawaan berlaku.

contoh : LMP 14 Januari 2017, maka usia janin ialah 6 minggu pada 28 Februari 2017 (Usia janin yang dikira melalui tarikh haid pertama bukanlah usia janin sebenar, kerana janin terbentuk pada hari pesenyawaan.)

Bagi kes-kes lain yang tidak memenuhi syarat dalam kurungan, usia janin ditentukan melalui imbasan ultrasound seawal usia yang boleh. Jangan bimbang kerana semua kajian telah mengambil kira faktor ini untuk menentukan sama ada janin anda telah matang, belum matang, melebihi usia matang atau untuk apa-apa intervensi perubatan atau dalam menentukan parameter ultrasound.

Namun, apabila mengetahui fakta ini, ada pihak yang pandai-pandai lewatkan sendiri dua minggu sesuka hati seolah-olah penyelidik-penyelidik sebelum ini tidak pernah terfikir perkara sebegini. Ini hanya membahayakan diri dan bayi dalam kandungan.

Contohnya, selepas tempoh EDD iaitu tarikh dijangka bersalin, ada pihak yang enggan ke hospital dan sengaja menunggu 2 minggu lagi, kononnya mereka tahu tentang ini, sedangkan dengan berbuat demikian, risiko bayi mati dalam kandungan adalah sangat tinggi.

Akhir sekali, jangan pandang serong kepada individu yang bunting pelamin kerana anda hanya akan menampakkan kebodohan diri sendiri!

Sumber:http://apahaltu.com/baru-kahwin-4-minggu-tapi-usia-janin-6-minggu-doktor-ini-dedahkan-bunting-pelamin-bukan-semuanya-sebab-zina/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here