Bos Tak Luluskan 90 Hari Cuti Bersalin? Anda Kini Boleh Saman Mereka..Ini Kaedahnya..

Posted 

 

 

Ambil perhatian ibu-ibu hamil di Malaysia!Jikalau anda cuba diberhentikan majikan hanya kerana mengambil cuti bersalin 90 hari… anda kini boleh laporkan mereka kepada pihak bertanggungjawab!

Menurut MMO, semasa pembentangan Bajet 2018, Perdana Menteri, Dato’ Sri Najib Tun Razak telah pun mengumumkan jumlah cuti bersalin untuk sektor kerajaan dan swasta yang akan dinaikkan daripada 60 ke 90 hari. Yay! Baru lah cukup rehat lepas penat bertarung nyawa waktu beranak kan!

Walau bagaimanapun, jika bos anda tidak meluluskan cuti bersalin 90 hari tersebut, mereka sebenarnya boleh disiasat dan didakwa kerana menyalahi undang-undang. Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abd Muttalib berkata, tindakan ini adalah sejajar dengan Perlembagaan Persekutuan di mana semua orang berhak untuk mendapatkan hak sama rata termasuk dalam sektor pekerjaan.

Menurutnya lagi,

“Sungguhpun tiada klaus yang spesifik untuk majikan sektor swasta tidak menamatkan perkhidmatan seorang pekerja wanita yang mengambil cuti bersalin 90 hari, kita tetap perlu menegakkan prinsip asas yang merupakan Perlembagaan Persekutuan. Majikan tidak boleh memberhentikan pekerja apabila mereka hamil; wanita-wanita ini telah banyak berjasa kepada kejayaan syarikat mereka.”

Dia juga menegaskan bahawa pekerja wanita yang mengalami masalah yang serupa patut tampil ke hadapan danmembuat laporan supaya kementerian boleh menjalankan siasatan terhadap isu tersebut.

Cuti bersalin 90 hari yang dicadangkan akan dilaksanakan menerusi dua fasa, yang mana bahagian pertama akan diadakan sesi konsultasi dengan pemegang saham yang berkepentingan untuk mendapat maklum balas mereka.

Manakala fasa yang kedua pula melibatkan perubahan undang-undang yang sedia ada, termasuklah Seksyen 137 Akta Pekerjaan 1995, Seksyen 83 Ordinan Buruh Sabah Bab 67 dan Seksyen 84 Ordinan Buruh Sarawak Bab 76.

Sementara itu, Perdana Menteri juga sebelum ini pernah mencadangkan untuk memberikan pengecualian setahun bayaran cukai kepada wanita demi meringankan beban jikalau mereka menganggur lebih dari dua tahun. Hal ini kerana beliau amat menghargai wanita dan menganggap wanita sebagai tulang belakang kepada kesejahteraan keluarga dan pembangunan negara. Syukurlah!

Kalau bos anda susah sangat nak bagi cuti 90 hari tu… anda cakap ajelah “Menteri yang kasi cuti tau!” Habis cerita!

sumber: lobakmerah

HOT! 10 FOTO TERBAIK ARTIS MALAYSIA TAYANG BABY BUMP, KORANG RASA SIAPA YANG PALING WOW?

 

 

Nak terjojol keluar biji bila tengok artis kita dok tayang Baby Bump. Best sangat ke tunjuk-tunjuk, sexy pulak tu.. aduss.. Bukan nak aibkan tapi nak tengok sape paling hebat dengan Baby Bump yang ada. Tunjuk tu boleh, tapi please jangan sexy sangat tau…

Yang herannya baik yang bertudung pun dok tayang jugak baby bump masing-masing. Cukup-cukup la simpan buat suami je tengok. Kalau cantik takpa la jugak.. dengan selambak pun ada jugak. Adus.. Jom kita tengok saper juara Baby Bump Artis Malaysia…

1.Rebecca Al Islam

Nak terjojol keluar biji mata tengok bonjolan-bonjolan yang ditayang oleh pelakon Rebecca Al Islam ni.. Nama dah sedap didengar, tapi perangai dan cara pakaian tak seperti nama..Dari masa tak bertudung sampai dah bertudung, langsung tak berubah.. Waktu bertudung seksi pakai baju sampai nak tunjuk tetek kat orang.. Dah pakai tudung ni dapat tunjuk bentuk tetek pun dah dapat satu kepuasan kot noh.

2. Stacy

Tayang Baby Bump,Stacy Digelar Adik Coco Mix|Niat Akim Ahmad memuatnaik gambar bersama isteri tercinta, Stacy Anam hanyalah untuk berkongsi kegembiraan meluangkan masa bersama keluarga, namun tindakannya itu bagaimanapun mendapat punca perbalahan natizen,hingga Stacy digelar adik coco mix.

3. Erin Malek

 

SILA KLIK VIDEO DI BAWAH DAN TUNGGU 10 SAAT UNTUK TONTONAN

 

4. Lana Nordin

5. Eina Azman

6. Fasha Sandha

7. Nad Zainal

8. Fauziah Gaus

9. Syatilla Melvin

10. Sari Yanti

11. Lisa Surihani

12.   Amyra Rosli

Peminat teruja selepas pelakon Amyra Rosli memuat naik foto ‘baby bump’ nya yang semakin membesar di laman Instagram (IG).

Foto Amyra yang sedang menikmati milkshake di IG, telah menjadi perhatian pengikut laman sosial tersebut

sumber: http://bujanglapok2.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here