Gadis Syria terkejut melihat gaya tudung orang Malaysia!

 

Sesetengah kerajaan menggalakkan dan memaksa wanita memakai tudung, sementara yang lain mengharamkannya sekurang-kurangnya beberapa tetapan awam.

Di banyak tempat di dunia wanita juga mengalami tekanan tidak formal untuk atau terhadap memakai tudung, termasuk serangan fizikal.

Kerajaan Arab Saudi memerlukan wanita Muslim untuk menutup rambut mereka dan semua wanita harus memakai pakaian penuh tubuh. Wanita Arab biasanya memakai jubah abaya tradisional, sementara orang asing kadang-kadang memilih pakaian panjang.

Peraturan-peraturan ini dikuatkuasakan oleh pihak polis dan pengawal. Pada tahun 2002, polis agama Arab dituduh oleh akhbar Saudi dan antarabangsa untuk menghalang penyelamatan pelajar dari kebakaran kerana mereka tidak memakai tudung, yang mengakibatkan 15 kematian.

Iran pergi dari melarang semua jenis tudung pada tahun 1936 untuk memulihkan kod pakaian asal antara tahun 1980 dan 1984. Keputusan praktikal bermula dengan Revolusi Kebudayaan Iran pada bulan April 1980, ketika diputuskan bahwa perempuan di kantor pemerintah dan lembaga pendidikan akan mengamati tabir.

Kod saman 1983 menetapkan hukuman sebanyak 74 sebatan untuk wanita yang muncul di depan umum tanpa hijab Islam, meninggalkan definisi hijab yang betul samar-samar.

Tempoh yang sama menyaksikan ketegangan di sekeliling definisi hijab yang betul, yang kadang-kadang mengakibatkan gangguan vigilante terhadap wanita yang dianggap memakai pakaian yang tidak wajar.

Kerajaan berasa bertanggungjawab untuk menangani masalah ini, dan pada tahun 1984 pihak pendakwa raya Tehran mengumumkan bahawa kod pakaian yang ketat harus diperhatikan di pertubuhan awam, sementara pakaian di tempat lain harus sesuai dengan piawaian yang diperhatikan oleh majoriti rakyat.

Sila tonton video Ini utk melihat reaksi gadis syria melihat gaya tudung org msia.

Siapa Mahu Kahwini Gadis Syria? Berikut Adalah Syarat Yang Patut Anda Ketahui..

Siapa mahu kahwin gadis Syria?

Berkulit putih, bermata hijau itulah rupa paras anak-anak Syria.

Maka tidak hairanlah ramai rakyat Malaysia yang tertarik untuk mengambil anak-anak Syria ini untuk dijadikan sebagai anak angkat.

Selain mempunyai sifat simpati terhadap anak-anak comel yatim piatu ini dek kerana peperangan yang melanda negara mereka, menjadi faktor ‎ramai rakyat Malaysia ingin memiliki anak-anak ini untuk dibawa pulang ke Malaysia untuk dipelihara.

Namun, mungkin hasrat tersebut terpaksa dilupakan.

Gadis Syria – Elak Kahwin Lelaki Mesir

Wanita Syria menunggu visa untuk masuk ke Lubnan.

Kaherah: Majlis Hak Asasi Wanita Mesir (NCWR) baru-baru ini mengecam fenomena lelaki Mesir berkahwin dengan pelarian Syria.

Ramai penduduk Syria menjadi pelarian ke Mesir berikutan konflik di tanah air mereka. Jumlah pelarian Syria berdaftar mencecah 8,858 orang menurut data paling terbaru Suruhanjaya Tinggi Pelarian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNHCR).

Majlis itu dalam satu kenyataan berkata, perkahwinan itu adalah “jenayah dilakukan ke atas wanita atas nama agama, apabila ulama menggalakkan lelaki muda Mesir berkahwin dengan pelarian Syria.”

Sesetengah lelaki mewajarkan perkahwinan itu sebagai langkah pemurah untuk menyelamatkan gadis Syria daripada status pelarian mereka walaupun hakikatnya mereka dipergunakan untuk mendapatkan wang manakala mas kahwin untuk perkahwinan itu biasanya tidak melebihi 500 pound Mesir (RM229.17).

Aktivis berkempen

Sebuah akhbar tempatan menerbitkan kisah dengan tajuk ‘Tragedi tersembunyi perkahwinan Syria di Mesir’ yang melaporkan fenomena itu menghasilkan broker untuk perkahwinan itu.

Menurut status undang-undang Syria, usia minimum untuk berkahwin bagi gadis ialah 16 tahun, manakala undang-undang tidak mengawal perkara itu mengikut perlembagaan baru Mesir.

Kempen dilancarkan dalam laman rangkaian sosial. Aktivis mewujudkan ruangan di Facebook menggunakan nama ‘Pelarian tidak ditawan’ dan satu hashtag di Twitter mengecam isu terbabit.

Majlis mendesak siasatan terhadap angka disebut media dengan pembabitan individu yang menjadi broker perkahwinan supaya tindakan wajar diambil.
Sumber : petuaviral

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here