IBU MENGANDUNG KENA ELAK MAKAN TELUR SEPARUH MASAK’ – DOKTOR BERI PERINGATAN, BESAR KEMUNGKINAN BAKTERIA SALMONELLA MASIH HIDUP DI DALAM TELUR

Menurut pegawai perubatan ini, ibu-ibu mengandung tidak digalakkan makan telur separuh masak kerana ia berkemungkinan besar masih bakteria Salmonella masih hidup di dalamnya. Sistem keimunan ibu-ibu mengandung adalah lemah berbanding orang normal dan jika terkena penyakit Salmonella Enteritis, risiko keguguran adalah tinggi.

Jadi kepada ibu-ibu mengandung dan juga para suami, sila baca dan hadamkan betul-betul nasihat dari Doktor Taufiq Razif ini, bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku. Semoga bermanfaat.

SAYA terlupa yang isteri saya mengandung. Boleh pula saya bagi isteri saya makan nasi goreng, extra telur mata goyang ini. Mujur bidadari saya ini doktor dan dia tahu yang orang mengandung kena elakkan telur separuh masak begini.

Tepuk dahi!

Saya terlupa yang di dalam telur separuh masak begini ada kemungkinan besar bakteria Salmonella masih hidup. Untuk orang normal seperti kita ini mungkin selamat nak makan. Tetapi untuk orang mengandung, memang bahaya.

Orang mengandung ini, sistem keimunan tubuh badannya tidak sama seperti kita. Sistem keimunan mereka sangat lemah. Kalau terkena penyakit Salmonella Enteritis pun, 80% orang mengandung boleh keguguran.

Ye, orang mengandung memang sangat sensitif tubuh badan dan jiwanya. Itulah kenapa mereka perlu sangat suami yang tahu ilmu kekeluargaan kerana suamilah bertanggungjawab menjaga dan melindunginya.

Sumber: Dr Taufiq Razif

 

GARA-GARA FOTO BERSAMA IKAN LUMBA-LUMBA : NEELOFA DIKECAM EKSPLOITASI

Gara-gara berenang dan berposing manja bersama ikan lumba-lumba, pelakon dan pengacara Neelofa didakwa mengeksploitasi haiwan terancam. Teguran itu dibuat oleh personaliti dan aktivis kehidupan liar, Rina Omar secara terbuka menerusi akaun Twitternya.

Rina berpendapat pengaruh yang Neelofa miliki  sebagai seorang selebriti popular akan mengalakkan lagi orang ramai untuk menyokong tempat tarikan ikan lumba-lumba tersebut.

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat Rina dan tindakan Neelofa itu kini mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai.


Pada pendapat kami, Neelofa hanya berseronok sahaja dan tidak mempunyai sebarang niat untuk mengeksploitasi spesis terancam itu. Mungkin  lebih elok untuk membuat teguran secara peribadi dengan Neelofa sendiri daripada mencetuskan spekulasi dan orang ramai terus menghentam selebriti tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here