Leher Berkerak? Hati-Hati Jika ‘Bahagian Tubuh’ Ini Menjadi Hitam


Kulit yang sihat adalah kulit yang kelihatan segar, halus, dan anjal. Kebiasaanya, kulit nampak seperti berkilauan, dan jika ada penyakit, perkara pertama yang dilihat berbeza adalah kulit. Kulit boleh dikatakan adalah penggera yang mengingatkan kita tentang keadaan kesihatan badan kita.

Sekiranya kulit menjadi gelap, anda perlu berhati-hati. Perubahan warna kulit yang berlaku agak berbahaya buat manusia, terutamanya bahagian tubuh yang penting.


1. Leher

Bahagian leher ini boleh dikatakan “alat ukuran” kesihatan badan.
Walaupun lehernya tidak seperti kepala yang mempunyai saraf otak untuk mengatur isyarat, leher tetap termasuk dalam bahagian tubuh yang penting. Leher itu sendiri berfungsi sebagai sokongan kepala dan penyambung dengan tubuh kita, leher sebenarnya mempunyai peranan yang penting.

Banyak gejala penyakit juga muncul di leher, seperti “Spondylosis Serviks” yang merupakan keadaan yang disebabkan oleh jaringan tisu dan tulang di leher yang menyebabkan gejala sakit leher dan sakit kepala. Leher bagi lelaki juga mempunyai peranan yang penting, iaitu epal Adam mereka.

Kita boleh mengatakan bahawa leher adalah tenaga untuk kepala, dan membantu tubuh kita bekerja, jika tidak ada leher, ini sangat berbahaya.

2. Jangan memandang rendah leher yang terkena cahaya

Adakah keluarga atau rakan anda mempunyai leher yang kerap terkena cahaya matahari?

Bukan sahaja menjadikan kulit hitam, tetapi juga kelihatan garis putih pada leher. Ini bukan kerana mandi tidak bersih, tetapi dirujuk sebagai “Lesi kulit” adalah tisu kulit yang tumbuh tidak normal. Tidak kira bagaimana anda membasuhnya, bahagian yang kelihatan seperti itu tidak akan hilang.

Ini adalah tanda-tanda “diabetes”, yang biasanya muncul pada lipatan kulit, selain di leher, juga di ketiak, pangkal paha, dan payudara.

Walau bagaimanapun ini hanya satu kemungkinan, banyak perkara yang boleh menyebabkan “Acanthosis Nigricans” (keadaan kulit yang dicirikan oleh kawasan gelap dan tekstur putih di lipatan badan).

Sekiranya anda mendapati keadaan seperti itu, berjumpalah ke doktor untuk pencegahan awal.

 

Sumber : sarkasteek.com

 

Peminat Dakwa Sombong Di Mekah, Elfira Minta Maaf


UMUM sudah tahu pelakon Elfira Loy kini berada di kota suci Makkah bagi menunaikan ibadah umrah.

Namun, dalam keterujaannya mengerjakan ibadah itu, ada pula berita kurang manis yang terpalit pada nama pelakon genit tersebut.

Seorang pengguna laman sosial bernama Abaya Suraya telah mendakwa bahawa Elfira bersikap sombong kerana tidak membalas sapaannya semasa mereka bertemu di dalam sebuah majlis.

Menurut peminat itu, dia agak kecewa apabila Elfira seakan ‘mahu tak mahu’ saja melayannya ketika disapa, berbeza dengan dirinya di media sosial.

Kata Abaya Suraya, Elfira agak sombong ketika dijumpa di luar tetapi agak peramah di Instagram. Abaya Suraya turut mengatakan bahawa dia tidak sangka sikap tunang Sufian Suhaimi itu seperti itu.

Sementara itu, Elfira yang menyedari tentang komen tersebut, telah memohon maaf kepada peminatnya itu.

Katanya, dia tidak berniat untuk bersikap sombong dengan peminat dan seebagai selebriti dia sentiasa mahu memberi layanan terbaik dan berfikiran positif terhadap peminatnya.

Namun, kami berpandangan bahawa jika betul peminat itu terluka sekali pun, masa dan tempat dia luahkan ketidapuasan hatinya itu amatlah tidak sesuai sekali. Kot ye pun, tunggulah Elfira pulang dari umrah dahulu!

 

Sumber : sarkasteek.com

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here