Lelaki rakam awek yang tolong dia massage secara diam2. Tengok cara awek ni massage memang tidak sama

Ringkasan Video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)
Lelaki pergi massage, awek yang tolong dia massage tu sambil massage sambil tengok tv, memberi peluang lelaki tu rakam secara diam-diam!!

Kenapa kita perlu massage? Dalam sepanjang hari, badan kita yang buat kerja akan rasa letih dan kadang-kadang akan rasa sakit. Kalau diberikan massage untuk bahagian badan yang rasa letih tu, akan buat bahagian badan tu rasa lebih selesa dan seterusnya mengurangkan rasa tidak selasa / sakit yang ada pada bahagian badan tersebut.

Massage dapat buat aliran darah jalan lebih sempurna pada semua bahagian badan kita. Ini dapat buat semua sel-sel dalam semua bahagian badan boleh dapat oksigen yang mencukupi. Semua orang suka massage, tak kira lelaki, perempuan, orang tua atau pun orang muda, tak kira apa pekerjaan. Ini disebabkan massage dapat buat badan kira rasa rileks. Ia juga dapat rawat bahagian badan yang tidak sihat.

Contoh kerja yang perlu sentiasa berdiri seperti sales man atau pun sales girls, promoter, kaki mereka sentiasa rasa letih sebab perlu berdiri sepanjang hari. Kali mereka pasti sangat penat dan letih. Kalau mereka pergi buat massage pada bahagian kaki, pasti akan buat kaki mereka rasa selesa semua dan dapat mengurangkan rasa tidak selesa yang ada bahagian kaki mereka. Jom sama-sama tonton cam mana awek dalam video nie tolong lelaki buat massage kaki.
Sila tonton video:

Sumber – dharian
KELEBIHAN URUT REFLEKSOLOGI KAKI

 
Refleksologi berasal dari perkataan Inggeris, ‘reflex” bermaksud pantulan atau balikkan struktur badan manusia dan Logi berkaitan dengan sains. Refleksologi adalah merujuk kepada pemetaan zon-zon reflek seluruh organ melalui tapak kaki dan/atau tangan.

Refleksologi bukanlah sesuatu yang baru, ia telah wujud lebih dari 5000 tahun dahulu dalam budaya Mesir, China dan India. Kaedah ini mula dipraktikkan semula selepas diteroka kembali oleh Dr Willian Fitzgerald pada tahun 1913.

TITIK ATAU ZON REFLEKSI
Refleksologi adalah teknik yang melibatkan stimulasi tekanan keatas zon-zon refleks pada tapak kaki dimana zon-zon refleksi ini berhubungkait secara langsung dengan organ-organ penting dalam badan.

Refleksologi merupakan teknik rawatan urutan kepada titik refleksi . Kaedah ini adalah dengan memberikan urutan refleksologi kepada tapak kaki kerana tapak kaki mempunyai banyak titik refleksi.

Perubatan ini adalah berdasarkan kawasan zon dan reflek yang menyamai sebuah sistem badan melalui urutan pada kaki dan tangan, dan urutan yang dilakukan pada bahagian anggota badan berkenaan dapat memberi kesan kepada fizikal badan seseorang.

Maksud titik refleksi adalah titik pusat saraf. Setiap titik refleksologi ada kaitan dengan organ tubuh badan tertentu, jadi dengan membuat urutan pada bahagian refleksi akan melancarkan perjalanan darah pesakit. Setiap titik refleksologi yang diurut akan membantu membaik pulih organ tubuh badan berkenaan.


KELEBIHAN REFLEKSOLOGI
1. Membuang Toksin
Toksin merupakan bahan buangan yang beracun yang terkumpul dalam badan kita. Toksin bukan saja menghancurkan fungsi-fungsi pencernaan kita secara normal, tetapi juga dapat mengikuti peredaran darah ke bahagian-bahagian organ tubuh kita, lalu merosakkan system sirkulasi (pembuluh-pembuluh darah), organ-organ penyaring (system hati dan ginjal), dan organ-organ pengeluaran (system gastrousus).
Sebenarnya, semua toksin yang tidak dapat dinyah keluar daripada badan berkumpul pada kaki, jadi apabila urutan dibuat, toksin akan mengalir dan keluar melalui sistem perkumuhan.

Jika perjalanan darah tidak lancar, organ-organ tubuh badan akan sukar mendapat zat makanan manakala bahan buangan yang patut dikeluarkan akan terperangkap maka toksin itu mendap dalam saluran darah. Keadaan ini akan menyebabkan fungsi bahagian badan anda akan terganggu kerana tidak cukup darah dan zat makanan


2. Melancarkan Perjalanan Darah
Untuk memastikan tubuh badan kita berfungsi secara normal, setiap bahagian organ memerlukan darah kerana ianya yang akan membawa zat makanan yang diperlukan oleh badan seperti vitamin, hormon, antibodi, oksigen serta membawa keluar bahan buangan dan toksin dalam badan.

Lancarnya perjalanan darah maka makin sihatlah tubuh badan kita. Jika salah satu organ badan bermasalah, maka ia memerlukan perjalanan darah yang lancar untuk membantu proses penyembuhan.

Urut refleksologi ini akan menanggalkan kotoran-kotoran  atau sumbatan pada saluran darah pergi (arteri) sehinggalah darah dapat mengalir dengan sempurna ke seluruh organ tubuh yang memerlukannya.

Tanpa adanya halangan, maka organ tubuh akan dapat bekalan yang cukup baik oksigen maupun zat-zat makanan dan pada akhirnya setiap organ itu akan dapat berfungsi dan menjalankan kerja-kerjanya dengan sempurna.

Ia juga akan menanggalkan kotoran-kotoran yang melekat dalam saluran darah balik (vena) sehingga proses penghantaran darah yang mengandungi toksid samada karbn dioksida ataupun kotoran ataupun sel-sel yang sudah mati akan berjalan dengan baik, sehingga semua kotoran yang seharusnya terbuang akan dapat dibuang dengan sempurna

 

Sumber – http://sihat2013.blogspot.my/2016/12/kelebihan-urut-refleksologi.html?m=1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here