Ramai Yang Fikir Gambar Budak Kat Botol Minuman Ini Liyana Jasmay


Botol air adalah bekas yang digunakan untuk memegang air, cecair atau minuman lain untuk digunakan. Penggunaan botol air membolehkan individu untuk mengangkut, dan minum, minuman dari satu tempat ke tempat lain.

Botol air biasanya diperbuat daripada plastik, kaca, atau logam. Botol air boleh didapati dalam pelbagai bentuk, warna dan saiz. Pada masa lalu, botol air kadang-kadang diperbuat daripada kayu, kulit kayu, atau kulit binatang seperti kulit dan kulit domba. Botol air boleh dimakan atau boleh digunakan semula. Botol air yang boleh digunakan juga boleh digunakan untuk cecair seperti jus, teh ais, minuman beralkohol, atau minuman ringan. Bentuk botol air ini dapat membantu menyelamatkan alam sekitar, dengan mengurangkan sisa.

Mudah alihkan, botol air dibuat untuk kegunaan mudah, sementara biasanya mengandungi fakta pemakanan dan auns bendalir.

Jualan botol air telah meningkat hampir setiap dekad di Amerika Syarikat selama lebih daripada satu dekad. Pada 2011, lebih daripada $ 11 bilion dibelanjakan untuk produk air botol A.S.. Persatuan Air Botol Antarabangsa (IBWA) menyatakan bahawa orang Amerika semakin bergantung pada botol air untuk kemudahan dan mudah dibawa.

Botol air pelbagai guna boleh dibuat dari polietilena berketumpatan tinggi (HDPE), polietilena berketumpatan rendah (LDPE), kopolesterol atau polipropilena. Semua menawarkan kelebihan tahan lama, ringan, mesin basuh pinggan selamat dan bebas BPA. Perbezaan utama antara setiap jenis botol air ialah fleksibiliti bahan. Botol copolyester dan polipropilena menawarkan ketegaran yang paling besar. Botol HDPE mengekalkan kelonggaran, manakala botol LDPE (yang paling berkaitan dengan botol jenis ‘memerah’) sangat fleksibel dan dilipat.

Sumber : poksang.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here