Video Buaya Gemuk dengan Berat 200 Kg Sebagai Binatang Peliharaan Keluarga di Jawa Barat.. Tak Di Sangka ini lah makanannya sampai dia debab…..


Buaya gemuk 200kg yang melahap 5kg ikan emas setiap hari telah menjadi bintang di media sosial selepas dipelihara oleh Muhammad Sempur, Jawa Barat, sebagai haiwan peliharaan.
(Foto : Eko Siswono Toyudho / Caters News)
Kebanyakan orang akan mengelakkan haiwan pemangsa ini, tetapi apabila Muhammad Iwan yang berusia 41 tahun melihat anak-anak bermain dengan buaya muara air yang baru lahir empunya seorang nelayan yang ditangkap di Pantai Pangandaran, Jawa Barat pada tahun 1997, ia terus membelinya dengan 25,000 Rupiah.

Lebih dari dua dekad kemudian, kegemaran Kojek (nama buaya) memakan ikan telah menjadikannya viral di internet – bahkan menarik penonton untuk melawatnya.

Gambar-gambar yang menakjubkan menunjukkan Muhammad memandikan binatang sepanjang 2.7m (8 kaki 8 inci) di halaman rumahnya di Kecamatan Sempur, Jawa Barat, saat anak-anaknya yang berusia dua dan 10 tahun, bermain hanya beberapa meter jauhnya.

Tetapi Muhammad menegaskan buaya berusia 21 tahun itu benar-benar jinak dan tidak akan menyerangnya atau anak-anaknya.

Muhammad berkata: “Apabila saya melihat sekumpulan nelayan yang membawa Kojek, saya membelinya untuk 25,000 rupiah
(Foto : Eko Siswono Toyudho / Caters News)
“Ketika dia kecil Kojek mempunyai sifat yang ganas dan bahkan menggigit jari saya, tapi dia menjadi jinak ketika membawanya ke rumah saya.

“Kojek kelihatan seperti binatang, tetapi dia suka berinteraksi dengan manusia.

“Saya suka buaya dan saya sangat prihatin terhadap Kojek, dan saya fikir dia melihat saya sebagai bapanya. Dia haiwan peliharaan yang baik.

“Rawatannya tidak terlalu istimewa, saya membersihkan air sekali seminggu dan memberinya rawatan kulit dan berus gigi.

Apabila Muhammad pertama membeli Kojek, dia mengukur panjang Kojek hanya 25 cm dan boleh hidup dengan selesa di dalam kolam simen bersaiz sederhana.
(Foto : Eko Siswono Toyudho / Caters News)
Muhammad pada mulanya mula memberi ikan kecil kepada haiwan peliharaannya yang luar biasa itu, tetapi kini berbelanja kira-kira 50,000 rupiah sehari untuk membeli ikan mas ikan segar, untuk memberi makan Kojek yang melahap antara 1.5 kg dan 5 kg ikan setiap hari.

Kerana kemahsyurannya di dalam media sosial, pelancong dari Amerika, Australia dan bahkan Eropah telah melawat rumah Mohammed untuk melihat reptilia gergasi itu dengan mata mereka sendiri.
(Foto : Eko Siswono Toyudho / Caters News)
Dan ayah kedua anak itu mengaku bahawa ada di antara mereka menawarkan hingga 1 bilion rupiah untuk membelinya.
(Foto : Eko Siswono Toyudho / Caters News)
Muhammad menyatakan untuk memandikan buaya, menyikat giginya dan menggantikan air di kolamnya seminggu sekali untuk menjadikannya sihat dan menganggap reptilia berdarah sejuk itu sebagai sebahagian daripada keluarga.

Lelaki berusia 41 tahun itu menambah: “Ramai orang yang datang untuk melihat Kojek telah menawarkan untuk membelinya dengan harga beratus-ratus juta rupiah.

Sumber: samsendat.com

Sumber : orangkampungkita.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here